Blog

De juiste ventilatiekanalen zijn cruciaal voor een optimaal werkend ventilatiesysteem

Energiezuinig bouwen staat vandaag hoog op de agenda. Zowel bij nieuwbouw als grote renovaties wordt er veel aandacht aan een goede isolatie, effectieve verwarming en kwalitatieve ventilatie besteed. Een optimaal presterend ventilatiesysteem is vandaag dan ook dé norm om een duurzame en energiezuinige woning te creëren.

Het Ubbink Ventilatie huis

Bij Ubbink bestaat een compleet ventilatiesysteem uit vijf onderdelen:

  1. Een warmteterugwinunit
  2. Een luchtverdeelsysteem
  3. Een geïsoleerd leidingsysteem
  4. Dakdoorvoeren en gevel inlaatkappen
  5. Toe- en afvoerventielen

We gaan even dieper in op de ventilatiekanalen. Ze vormen tenslotte een belangrijke bouwsteen van het tweede onderdeel, het luchtverdeelsysteem.

Wat is een ventilatiekanaal?

Een gezonde leefomgeving zorgt voor een betere weerstand, een sterker concentratievermogen en een hoger comfort. Om dit bij u thuis te creëren, is een constante aanvoer van verse lucht onmisbaar. Ventilatiekanalen, ook wel lucht(verdeel) kanalen of ventilatieleidingen genoemd, vormen een belangrijke schakel in dat proces. Maar wat doet een ventilatiekanaal nu exact?

Een ventilatiekanaal is een buis die zorgt voor de toevoer van schone lucht en de afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht. Eenvoudig verwoord, wordt uw woning dankzij deze kanalen voorzien van verse en gezonde lucht. Hoeveel lucht er in de verschillende ruimtes geblazen of afgevoerd wordt, kan u regelen via de luchtverdeelkasten en ventielen.

Welke soorten ventilatiekanalen bestaan er?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen spiraalkokers en ventilatiekanalen voor instortsystemen. 

Spiraalkokers

Deze ronde ventilatiebuizen meestal in staal worden het vaakst in woningen toegepast. Daar zijn enkele redenen voor: 

  • Lage aankoop- en installatiekosten.
  • Eenvoudig in onderhoud.
  • Duurzame oplossing. 
  • De buizen hebben een brede diameter waardoor een grote hoeveelheid lucht verplaatst kan worden.

Ventilatiekanalen voor instortsystemen

Instortventilatiekanalen worden meestal in nieuwbouwwoningen gebruikt omdat deze buizen zorgvuldig in de vloer worden weggewerkt. Bij renovaties kunnen deze in het vals plafond verwerkt worden. Deze kanalen zijn duurder dan spiraalkokers, maar het is eenvoudiger om het ventilatiedebiet te halen en achteraf heeft u minder geluidsoverlast.

De ventilatiekanalen van Ubbink

Met de Air Excellent luchtkanalen van Ubbink kan u in elke ruimte een gezond binnenklimaat realiseren. Onze ronde en ovale kanalen zijn flexibel en bieden veel bewegingsvrijheid. Wilt u ze installeren in een smalle schacht of in een kleine ruimte? Dat kan! De buizen zijn eenvoudig te installeren waar u maar wilt. 

Aan de buitenzijde is elk kanaal geribbeld. Zo blijven de buizen vormvast en tegelijk soepel om te monteren. De binnenzijde is volledig tegenovergesteld. Hier kozen we voor een gladde afwerking in een antistatisch en antibacterieel materiaal. Op deze manier krijgt vuil geen kans om zich vast te hechten, want ophoping van stof en vet kan op termijn problemen veroorzaken. Zijn uw ventilatiekanalen toe aan een poetsbeurt, dan contacteert u best een specialist.

Tot slot is er een groot gamma aan accessoires beschikbaar. Van handige tussenstukken om de verschillende kanalen te combineren tot bochten en dichtingsringen om uw luchtverdeelsysteem volledig op maat af te werken.

Air Excellent luchtverdeelkast met ventilatiekanalen

Heeft u vragen over de installatie van een ventilatiesysteem? Of zoekt u een specialist om uw ventilatiekanalen te reinigen? Een ervaren team van projectmedewerkers staat voor u klaar. Neem contact met ons op en samen zoeken we naar de juiste oplossing voor uw woning.

Het Air Excellent luchtverdeelsysteem

Het Air Excellent luchtverdeelsysteem

Air Excellent is een compleet luchtverdeelsysteem voor ventilatie. Dit uiterst flexibel, modulair en energie-efficiënt luchtverdeelsysteem is toepasbaar in alle ventilatiesystemen en zowel kleine als grote nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Lees meer
De onmisbare ramingstool voor een compleet ventilatiesysteem!

De onmisbare ramingstool voor een compleet ventilatiesysteem!

Ontdek onze innovatieve ramingstool VentSmart! Op een snelle manier professionele offertes maken voor een compleet ventilatiesysteem was nog nooit zo gemakkelijk.

Lees meer