Blog

Hoe loopt de afvoer voor een condensatieketel?

Na een lange werkdag thuiskomen in een aangenaam, gezellig en vooral warm huis, dat is veel waard. De koude temperaturen doen ons snel naar de thermostaat grijpen en die zetten we dan met z’n allen graag een graadje hoger zodat we lekker tegen de radiator kunnen plakken. Net om die radiatoren in huis snel te verwarmen, draait uw condensatieketel op volle toeren. Maar hoe werkt de afvoer ervan?

Waarom moet u een afvoer installeren? 

Om uw huis warm te houden, verbrandt uw condensatieketel met behulp van zuurstof aardgas of stookolie. Daarbij komen verschillende rookgassen vrij. Tijdens het verbrandingsproces komen er onder andere gevaarlijke stoffen vrij en dat kan best ingrijpende gevolgen hebben. 

De huidige wetten en normen voor het installeren en onderhouden van een verwarmingsinstallatie zijn om die reden heel strikt en verplichten u onder andere om een rookgasafvoer te installeren. Bij Ubbink raden we u aan om zoiets aan een erkende installateur over te laten. Zo bent u zeker van een correcte aansluiting en geniet u bovendien van een verhoogd rendement. 

Installatie van een rookgasafvoer

Afvoer van rookgassen bij een condensatieketel

Bij een condensatieketel loopt de afvoer van rookgassen via een speciale concentrische buis naar boven. De binnenste buis doet dienst als schouw en laat de rookgassen veilig naar buiten stromen. Wie nog een oude schouw heeft van een vorige verwarmingsketel, kan die ‘tuberen’ en opnieuw gebruiken.

Tegelijkertijd zuigt de buitenste buis verse lucht aan, zodat de temperatuur van de rookgassen niet te hoog oploopt. Dit draagt bij aan de continuïteit van het condensatieproces. Het condensatie proces zorgt er namelijk voor dat er warmte van de verbrandingsgassen gerecupereerd wordt. Dat zorgt op zijn beurt voor een hoger rendement dan bij een traditionele cv-ketel.

Afvoer van condenswater

Naast rookgassen komt tijdens het verbrandingsproces ook waterdamp vrij. Anders dan bij een gewone cv-ketel, maakt een condensatieketel met behulp van een secundaire warmtewisselaar een deel van deze waterdamp vloeibaar. Op deze manier wordt warmte gerecupereerd en verwarmt u uw woning op een efficiëntere manier.

Het condenswater dat ontstaat tijdens dit proces moet achteraf wel afgevoerd worden. Hiervoor moet u een aparte buis voorzien die het water naar de riolering leidt. Is het niet mogelijk om het condenswater door de zwaartekracht af te voeren? Dan wordt een condensaatpomp geplaatst.


Bent u van plan binnenkort een condensatieketel te kopen of overweegt u een schoorsteenrenovatie? Bij Ubbink staan we stil bij de gezondheid van u en uw gezin. Zowel onze individuele als collectieve rookgasafvoersystemen voldoen aan de huidige wetgeving zodat u uw huis veilig kan opwarmen. Heeft u vragen? Contacteer ons, onze medewerkers helpen u graag verder.