Blog

Hoe onderhoud ik mijn ventilatiesysteem?

Wist u dat bijna 50% van de mensen het ventilatiesysteem van hun woning nooit schoonmaakt? Om een optimale werking te garanderen, is het nochtans essentieel dat u het systeem regelmatig reinigt, want alleen zo zorgt het ventilatiesysteem voor een gezond binnenklimaat.

Waarom is het belangrijk om uw ventilatiesysteem te onderhouden? 

Er zijn heel wat manieren om uw huis te verluchten, van natuurlijke ventilatie (systeem A) tot volledig mechanische ventilatie (systeem D). Waar het onderhoud van systeem A eerder beperkt is, komt er bij C en D iets meer kijken. In geen enkel geval is het onderhoud wettelijk verplicht. Maar, om uw gezondheid te beschermen en een goede luchtdoorstroom te verzekeren, stelt u het onderhoud best niet te lang uit. Alleen zo behoudt u een hoog rendement, geniet u van een lagere energiefactuur en gaat uw ventilatiesysteem de vooropgestelde +-15 jaar mee.

De filters, ventilatoren en kanalen van uw ventilatiesysteem worden dagelijks gebruikt. Na enkele weken tot maanden stapelen vet, stof en bacteriën zich op. Het gevolg? De afzuiging van vochtige lucht gebeurt niet efficiënt en verse lucht passeert eerst door de vuile kanalen voor het de kamer binnenstroomt. Bovendien kan door stof de ventilator oververhit raken, wat leidt tot geluidshinder. Kortom, een regelmatige onderhoudsbeurt is dus een goed idee.

"Om uw gezondheid te beschermen en een goede luchtdoorstroom te verzekeren, stelt u het onderhoud best niet te lang uit."

Hoe onderhoudt u uw ventilatiesysteem?

Natuurlijke ventilatie onderhouden

Bij natuurlijke ventilatie (systeem A) bereikt frisse lucht de kamers via ventilatieroosters. In de vochtige ruimtes worden buizen geïnstalleerd om vochtige lucht af te voeren. Het onderhoud van uw natuurlijke ventilatie is dus eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen, is de aan- en afvoeropeningen reinigen met een stofzuiger en een vochtige doek.

Mechanische ventilatie onderhouden

Het onderhoud van mechanische ventilatie neemt iets meer tijd in beslag. De toe- en afvoeropeningen, de ventielen en de filters kan u perfect zelf reinigen. Zowel aan de binnen- als buitenkant, kan u ze reinigen met een vochtige doek. 

Voor de schoonmaak van de ventilatoren, de warmtewisselaar en de luchtkanalen doet u beter beroep op de installateur of een specialist. Hij of zij heeft de nodige kennis en ervaring om het onderhoud correct uit te voeren. Afhankelijk van de luchtkwaliteit in uw woning, is het een goed idee om elke 2 à 3 jaar een expert te laten langskomen. Zit er veel vuil in de buitenlucht of wordt er in huis gerookt, dan moet het systeem vaker gereinigd worden.

De schoonmaak van een mechanisch ventilatiesysteem bedraagt gemiddeld 200 à 350 euro exclusief btw. Tijdens het onderhoud reinigt een expert de ventilator, de luchtventielen, de ventilatiekanalen en de warmteterugwinning, vervangt de filters en stelt de ventilator opnieuw in. Achteraf merkt u dat het systeem efficiënter werkt, stiller is en langer meegaat.


Vraagt u zich af welk ventilatiesysteem het best bij uw woning past? Neem contact op met onze experten. Ze helpen u graag verder.