Blog

Je energiefactuur verlagen dankzij een warmteterugwinunit

De energieprijzen swingen de pan uit en bij heel wat gezinnen rijst dan ook de vraag hoe ze hun energiefactuur laten dalen. Onze tip: verspil zo weinig mogelijk energie. Dat klinkt als een evidentie, maar hoe doet u dat? Laat kostbare warmte niet verloren gaan, maar maak gebruik van een warmteterugwinunit (WTW-unit).

Ubiflux Vigor warmtetugwinunit met Aerfoam en Air Excellent aansluitingen

Wat is een warmteterugwinunit?

Een warmteterugwinunit zorgt net zoals elk mechanisch ventilatiesysteem D voor verse en zuivere lucht in huis. Het verschil? Een WTW-unit maakt daarnaast ook warmteterugwinning mogelijk en dat wil zeggen dat deze ventilatie-unit ervoor zorgt dat de binnentemperatuur in uw huis grotendeels wordt doorgegeven aan de koude buitenlucht die de woning binnenstroomt.

Concreet wordt verse lucht aangezogen via buizen en roosters. De oude binnenlucht wordt via een ander circuit naar buiten geloodst. Onderweg kruisen de luchtstromen, zonder elkaar effectief te raken en dat is het moment waarop de WTW-unit haar nut bewijst. Ze neemt de temperatuur van de oude binnenlucht in uw woning aan en geeft die vervolgens via een warmtewisselaar gedeeltelijk aan de verse buitenlucht door.

Tijdens de wintermaanden wordt de warmteterugwinunit door de lucht in uw huis verwarmd. Het systeem drijft vervolgens op zijn beurt de temperatuur van de koude buitenlucht  op, voor die de kamers wordt ingeblazen. De inkomende lucht heeft op die manier al een temperatuur van ongeveer 18°C. Dat is een aanzienlijk verschil op uw energiefactuur! Want de verwarming moet immers een stuk minder lang draaien om het in huis lekker warm te maken.

Bovendien werkt dit in de twee richtingen. Tijdens de zomer zal de warmtewisselaar de warme buitenlucht en frisse binnenlucht kruisen. Resulterend in een relatief frissere luchtoevoer. 

Ubiflux Vigor warmtetugwinunit installatie

Hoeveel kan u besparen met een WTW-unit? 

Een warmteterugwinunit is op korte termijn een behoorlijke investering, maar, weet dat de unit gemiddeld 15 jaar meegaat én in merkbaar lagere energiekosten resulteert. Een WTW-unit bespaart namelijk verwarmingskosten op twee manieren.

Ten eerste slagen de WTW-installaties van vandaag erin om een rendement tot maar liefst 95% te behalen. Uw verwarmingsinstallatie hoeft de binnenkomende lucht dan nog maar 5% op te warmen. Kortom, de verwarming op de hoogste stand draaien is voltooid verleden tijd. Om dit rendement te behalen, adviseren we u bij Ubbink om de WTW-filters regelmatig te reinigen en om de zes maanden te vervangen. Ook de warmtewisselaar zelf dient regelmatig onderhouden te worden.

Ten tweede verlaat vochtige lucht dankzij goede ventilatie in een mum van tijd de ruimte. En hoe minder vochtige lucht in huis, hoe sneller uw gewenste temperatuur bereikt wordt, want droge lucht verwarmt sneller dan vochtige. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning bezorgt u dus een gezond binnenklimaat zonder warmteverlies. 


Wilt u een WTW-unit kopen? De Ubiflux warmteterugwinunits van Ubbink verversen continu de binnenlucht en zorgen voor een uitstekende warmte-wisseling. Heeft u vragen? Neem contact met ons op! Onze medewerkers helpen u graag.