Blog

Wat zijn de verschillende soorten ventilatiesystemen?

20 m³ per uur. Zoveel frisse lucht heeft u nodig om op elk moment gezonde lucht in huis te garanderen. Maar hoe bereikt u dat in uw woning? Een goed ventilatiesysteem is dé oplossing om de onfrisse lucht te vervangen door verse buitenlucht. Zo voorkomt u onaangename geurtjes, allergieën en schimmels.

Het Ubbink Ventilatie huis

Kies gecontroleerde ventilatie voor een optimale luchttoevoer

Vocht in de woning ontstaat doordat we tijd in huis doorbrengen, koken en douchen. Bovendien worden huizen steeds beter geïsoleerd, waardoor de vochtige lucht langer in huis blijft hangen. Via kieren en gleuven wordt frisse lucht naar binnen geblazen door de wind, maar u heeft geen controle over de hoeveelheid lucht die elk uur ververst wordt, het zogenaamde ventilatiedebiet. Daardoor kan een tekort of overschot aan verse lucht ontstaan, wat gepaard gaat met warmteverliezen en een onaangenaam binnenklimaat. 

Bij gecontroleerde ventilatie kan u het ventilatiedebiet wel instellen. We maken hierbij een onderscheid tussen natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij een natuurlijke verluchting komt frisse lucht de kamer binnen langs roosters of door uw ramen te openen. Door deze meer of minder te openen kan u het debiet eenvoudig regelen. Bij mechanische ventilatie kiest u zelf de hoeveelheid en snelheid van de aangevoerde lucht en loopt de luchtverversing volautomatisch.

De vier erkende centrale ventilatiesystemen

Bij Ubbink maken we een onderscheid tussen vier verschillende systemen om uw woning voldoende te ventileren. Van natuurlijke verluchting tot volledig mechanische ventilatie. 

Systeem A: een natuurlijke toe- en afvoer

Bij ventilatiesysteem A stroomt lucht aan de hand van ventilatieroosters op een natuurlijke wijze binnen. Dit type is budgettair interessant, eenvoudig te installeren en vraagt weinig onderhoud. De nadelen? Het heeft slechts een beperkte controle en is daardoor de minst energiezuinige variant op de markt.

Systeem B: een mechanische luchttoevoer en natuurlijke afvoer

Bij ventilatiesysteem B stuwt een ventilator verse lucht de ruimte in. Dit type ventilatie is een interessante keuze als u in een lawaaierige omgeving woont. In België wordt B niet vaak toegepast door het hoge energieverbruik van de ventilatoren. 

Systeem C: een natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

Bij ventilatiesysteem C verlaat vervuilde lucht de ruimte via luchtkanalen en afvoerroosters. Hierdoor ontstaat een onderdruk die frisse lucht via raamroosters naar binnen voert. De aanzuiging van lucht gebeurt bij het klassieke C-systeem continu, terwijl u bij het nieuwe C+ model alles zelf kan regelen om energie te besparen.

Systeem D: een volledig mechanische toe- en afvoer

Ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, staat in voor een volledig mechanische ventilatie. Systeem D is duurder dan de andere types, maar deze investering weegt dubbel en dik op tegen de voordelen die u ervoor in de plaats krijgt:

  • de luchtstromen blijven in balans,
  • de lucht wordt gezuiverd waardoor u minder last heeft van stof en pollen,
  • u kan gebruikmaken van warmteterugwinning. De interne warmtewisselaar draagt namelijk warmte over aan de koude buitenlucht en zo beperkt u het warmteverlies. 


Vraagt u zich af welk ventilatiesysteem het best bij uw woning past? Neem contact op met onze experten. Ze helpen u graag verder.