Blog

Hoe je als installateur tijd wint door restrictieringen te gebruiken in het luchtverdeelsysteem

De restrictieringen vormen een klein, maar cruciaal onderdeel van het Air Excellent luchtverdeelsysteem. Toch worden ze nog vaak vergeten. Doodzonde, want ze bieden veel voordelen, waaronder een gigantische tijdwinst voor jou als installateur. Hoe dat precies zit? Dat leggen we graag aan je uit.

Een restrictiering bijsnijden

Het is een gemiste kans, stelt Jan Willem van Boven. Hij is Salesmanager Installatie bij Ubbink NL en ziet regelmatig dat installateurs een groot voordeel van het Air Excellent luchtverdeelsysteem niet benutten. “Ze regelen het systeem nog in op de ventielen, terwijl we daar restrictieringen voor hebben”, vertelt hij.

Restrictieringen worden aan de binnenzijde van een luchtverdeelkast geplaatst. Elke ring bestaat weer uit twaalf uitneembare ringen. Daarmee bepaal je hoeveel lucht er precies door de kanalen naar een ruimte gaat.

Rekenprogramma voor restrictieringen

Als je de ventilatiecapaciteit voor een woning en de diameters van de kanalen hebt bepaald, maak je gebruik van de gratis AE configurator van Ubbink om de weerstandsberekening te maken. Je weet dan ook exact hoeveel ringetjes je uit de restrictiering moet halen om in elke ruimte de juiste hoeveelheid lucht te krijgen.

“Als je voor de start wat tijd stopt in het maken van de weerstandsberekening, verdien je die tijd aan het einde van de rit dubbel en dik terug. Eigenlijk moet je altijd vooraf een weerstandsberekening maken. Daardoor weet je zeker dat je de juiste kanaaldiameters hebt gekozen en dat je de luchtcapaciteit per ruimte ook gegarandeerd gaat halen”, zegt Jan Willem.

Tijdwinst voor de installateur

De restrictieringen bieden meerdere voordelen. Zo hoef je het systeem dus niet meer in te regelen op de ventielen, zoals traditioneel wordt gedaan. Alle ventielen kunnen in hun maximaal open stand worden geplaatst. Daardoor kost het inregelen van het systeem veel minder tijd. Je moet alleen nog de luchthoeveelheden per vertrek meten en controleren. “Je kunt er vergif op innemen dat die juist is. Alles bij elkaar scheelt het inregelen met restrictieringen zo één tot anderhalf uur per woning ten opzichte van inregelen op de ventielen.”

Het gebruik van de restrictieringen zal daarnaast meer tevreden klanten opleveren. Zo ervaren bewoners minder geluidsoverlast door de ringen. “Op het moment dat je een ventiel een beetje dichtdraait, ga je de lucht knijpen”, legt Jan Willem uit. “Daarmee verhoog je de luchtsnelheid en dat geeft geluidsoverlast. Met de ringen produceer je geluid bij de luchtverdeelkast, die vaak in een technische ruimte van het huis zit en niet in een leefruimte.”

Ontregelen door bewoners niet meer mogelijk

Nog een voordeel is dat bewoners het systeem niet meer onbewust kunnen ontregelen door aan de ventielen te draaien. Een probleem waarmee vooral woningbouwverenigingen te maken hebben. “Door het systeem te ontregelen blijven vieze luchtjes, CO2, kleine deeltjes en vocht in huis hangen. Daardoor verslecht de luchtkwaliteit en kan er sprake zijn van schimmelvorming.”


Kort samengevat zijn de voordelen van de restrictieringen:

  • tijdwinst door centrale inregeling in plaats van op de ventielen,
  • altijd de juiste luchthoeveelheid per ruimte,
  • minder geluidsoverlast,
  • bewoners kunnen systeem niet meer verstoren.
Air Excellent configurator

Air Excellent configurator

Configureer uw luchtverdeelsysteem zelf in enkele stappen.

Lees meer