Blog

Zo kun je als installateur gezondheidsklachten bij klanten voorkomen

Bij een gezond leven hoort een gezond binnenklimaat. Toch is de lucht in veel Belgische huizen en gebouwen ongezond, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Wat is een gezond binnenklimaat precies? En hoe neem je als installateur je verantwoordelijkheid?

Vermoeidheid. Hoofdpijn. Concentratieverlies. Als mensen met dit soort (vage) klachten naar de huisarts gaan, wordt de oorzaak vaak gezocht in een druk en stressvol leven. Een time-out is dan meestal het voorgeschreven medicijn. Zelden worden deze gezondheidsproblemen gerelateerd aan het binnenklimaat. Toch kan een ongezonde lucht in een woning of gebouw een achterliggende reden zijn van dit soort klachten.

Twee installateurs bovenop een werf in het platte land

Wat is een gezond binnenklimaat?

Een gezond binnenklimaat heeft voldoende verse en schone lucht, een gebalanceerde luchtvochtigheid en een algehele goede luchtkwaliteit. Wil je dat in goed geïsoleerde ruimtes realiseren, dan is voldoende ventilatie cruciaal. Mensen, dieren en huishoudelijke apparaten produceren namelijk constant CO2 en een te hoog CO2-gehalte betekent — kort door de bocht — een ongezond binnenklimaat.

In België wordt aanbevolen dat het CO2- gehalte van de lucht niet hoger mag zijn dan 900 ppm en mag dat in geen geval de norm van 1200 ppm overschrijden. Omringende Europese landen doen het anders. In Nederland bijvoorbeeld wordt de ventilatienorm per kubieke meter bepaalt en wordt er gekeken naar de functie van de ruimte. Zo gelden er andere normen voor de badkamer, toilet en keuken. Deze andere manier van normeren dwingt installateurs om te kijken naar het gebruik van de ruimtes.

Luchtkwaliteit binnen slechter dan buiten

Door behalve naar de kubieke meters ook naar het gebruik van ruimtes te kijken, voorkom je dat het CO2-gehalte in de lucht 30 of 40 procent hoger ligt dan gezond is.

Er ontstaan door zulke ongezonde ruimtes sneller gezondheidsklachten, alleen bereiken die nooit de installateur, omdat er bij de huisarts niet gedacht wordt aan het binnenklimaat. Daarmee ligt er dus een grote verantwoordelijkheid bij installateurs om het direct goed te doen en zo gezondheidsklachten te voorkomen.

Daarom doe je er goed aan om geen ‘minimum installateur’ te zijn. Dat wil zeggen: In het Bouwbesluit zijn de minimumeisen opgenomen en dat lijkt de norm bij de berekeningen. Terwijl de gezondheid het uitgangspunt hoort te zijn. Kijk dus goed naar het gebruik van de ruimtes.

Luchtverdeelsysteem Air Excellent

Voor een gezond binnenklimaat heeft Ubbink het Air Excellent luchtverdeelsysteem. Dat zorgt ervoor dat de ventilatie unit maximaal presteert. Bovendien is het een compleet systeem van ventielen, leidingen, verdeelkasten en dakdoorvoeren. En zijn er vragen, dan helpt Ubbink je onder meer met de berekeningen en inregeling.

Het Air Excellent luchtverdeelsysteem

Het Air Excellent luchtverdeelsysteem

Air Excellent is een compleet luchtverdeelsysteem voor ventilatie. Dit uiterst flexibel, modulair en energie-efficiënt luchtverdeelsysteem is toepasbaar in alle ventilatiesystemen en zowel kleine als grote nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Lees meer
De onmisbare ramingstool voor een compleet ventilatiesysteem!

De onmisbare ramingstool voor een compleet ventilatiesysteem!

Ontdek onze innovatieve ramingstool VentSmart! Op een snelle manier professionele offertes maken voor een compleet ventilatiesysteem was nog nooit zo gemakkelijk.

Lees meer