Blog

Zo voorkom je te veel geluidsoverlast van het ventilatiesysteem

Als installateur sta je elke keer weer voor de uitdaging om een zo stil mogelijk ventilatiesysteem te realiseren, zodat bewoners geen geluidsoverlast ervaren. Wij hebben daarom een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij gezet om geluidsoverlast van een ventilatiesysteem te voorkomen.

Welk type ventilatiesysteem je ook gebruikt, er gelden altijd een aantal basisregels. Daarom beginnen we daarmee. Het moet voor de ventilatie-unit zo makkelijk mogelijk zijn om de lucht naar de plek te krijgen waar het moet zijn. Dan werkt die stiller en energiezuiniger.

Hoe makkelijk het is voor de ventilatie-unit om zijn werk te doen, heeft te maken met de weerstand. Hoe lager de weerstand, hoe eenvoudiger het wordt. Om de weerstand zo laag mogelijk te houden, is het van belang om zo kort mogelijke leidingen en zo min mogelijk bochten te gebruiken in het luchtverdeelsysteem. “Hoe meer meters aan leidingen, hoe meer weerstand en hoe meer kans op geluid. Hetzelfde geldt voor het aantal bochten”, zegt onze ventilatiespecialist.

Luchtverdeelkast

Ubbink heeft het Air Excellent luchtverdeelsysteem, dat bestaat uit flexibele kanalen en een luchtverdeelkast. Dat biedt nog een voordeel wat betreft geluid. De weerstand in de kanalen wordt bijvoorbeeld makkelijker te sturen door de restrictieringen in de kast ten opzichte van een systeem zonder luchtverdeelkast. Daardoor is het hele systeem stiller.

Het Air Excellent luchtverdeelsysteem wordt ook ingeregeld met restrictieringen in de luchtverdeelkast in plaats van uitsluitend op de ventielen. Op het moment dat je een ventiel een beetje dichtdraait, ga je de lucht knijpen. Daarmee verhoog je de weerstand en luchtsnelheid en dat geeft kans op geluidsoverlast. Met de ringen in de luchtverdeelkast voorkom je de kans op geluid in de verblijfsruimtes doordat deze mogelijks geluid produceert bij de luchtverdeelkast. Deze bevindt zich vaak in een technische ruimte en niet in een leefruimte.

Hulp bij het ontwerp

Waar vaak nog ruimte voor verbetering is, is in de ontwerpfase. Daarin kan het verschil worden gemaakt tussen wel of geen stil ventilatiesysteem. Beune: “Kan het slimmer? Kan het beter? Door nog een keer extra kritisch te kijken naar een ontwerp, wordt het systeem uiteindelijk nog beter.”

Denk SMART voor je start, zegt Ubbink daarom al langer. Als je van tevoren goed nadenkt over wat je gaat doen en hoe je dat gaat doen, lever je in minder tijd beter werk. Ubbink biedt installateurs daarom hulp bij het legplan van een luchtverdeelsysteem. “Als wij dat doen, voldoet het ontwerp aan alle regelgevingen, is het van hoge kwaliteit en zo stil mogelijk”, verzekert Beune.

Lees je graag meer over de complete Ubbink ventilatie oplossingen? Via highlights kan je een duik nemen in ons volledige ventilatie assortiment!

Technische hulp nodig bij het opstellen van een legplan? Aarzel niet om contact op te nemen! Onze projectmedewerkers helpen u graag verder.